Canicula nu trebuie să oprească antrenamentele. Învață să te antrenezi în siguranță.
Vara este o perioadă de relaxare atât pentru atleții profesioniști, cât și pentru amatori. Unele discipline sportive, cum ar fi ciclismul sunt acum în perioada competițională de top, dar celelalte discipline au intrat deja în vacanță. Atleții profesioniști au programele lor de antrenament și relaxare pentru a nu-și ieși din formă peste vară. La fel și sportivii amatori care se antrenează pentru a se menține în formă ar trebui să urmeze un program de antrenament alternat cu perioade de odihnă, tocmai pentru a nu pierde rezultatele câștigate în sutele de ore de sală de pe parcursul anilor și a sutelor de kilometri de alergare. Așadar, continuă antrenamentul și vara, fără a neglija însă măsurile de precauție pe care trebuie să le iei pentru a te antrena în siguranță în această perioadă.
Temperaturile ridicate pot provoca o serie de probleme cu efecte care pot varia între diminuarea eficienței antrenamentului până la reacții ale corpului la căldură și efort care pot deveni fatale. Pentru ca antrenamentele să decurgă în condiții de siguranță este recomandat să iei următoarele măsuri.
Hidratarea – este importantă indiferent de anotimp, iar vara cu atât mai mult. Este esențial să consumi lichide, fie că este vorba doar de apă sau de preparate care susțin efortul și păstrează echilibrul organismului. Chiar dacă ai consumat lichide în timpul antrenamentului, fiind vară, ai transpirat mult, așa că, în cele 30 de minute de după antrenament încearcă să compensezi deficitul de apă. Un test simplu pentru a determina dacă te-ai hidratat corect este culoare urinei: o culoare deschisă indică o hidratare suficientă.
Evită orele de vârf – este recomandat să eviți antrenamentele foarte intense atunci când temperaturile urcă la maximul zilei, respectiv între 11:00 și 15:00.Unii sportivi se antrenează tocmai în aceste condiții deoarece vor să-și împingă limitele, dar dacă organismul nu este în cea mai bună formă pot apărea problemele.
Încălzirea – este o parte a antrenamentului care nu trebuie neglijată, indiferent de condițiile de mediu sau de nivelul de pregătire. Întinderea mușchilor și pregătirea lor pentru efort, precum și exercițiile de stretching de după antrenament sunt esențiale pentru prevenirea accidentărilor și menținerea sănătății musculare.
Meniul echilibrat – este un element de bază pentru a menține un nivel ridicat de performanță. Pentru sporturile de anduranță, cum ar fi probele de maraton, semimaraton, ciclism sau fotbal, este recomandat un consum crescut de carbohidrați, respectiv pâine, cereale și cartofi. Acești carbohidrați se transformă în glucoză, respectiv în energia de care ai nevoie pentru un antrenament cu rezultate.
Echipamentul sportiv – pe timp de vară un echipament sportiv adecvat și de calitate poate crește eficiența antrenamentului prin confortul pe care îl oferă. Tehnologia sportivă a evoluat în așa măsură încât un banal tricou de alergare sau unul de ciclism, prin materialele din care sunt făcute vin să susțină performanțele sportivului. Antrenamentele pe timp de vară necesită puțină atenție în luarea măsurilor de precauție. Chiar dacă primele sesiuni vor fi mai grele, treptat, organismul se va adapta la condiții și va reacționa pozitiv la antrenament.